Overslaan naar content“We doen het samen en je kan hier jezelf zijn”

Als product owner is Patrick Kersbergen niet alleen de schakel tussen stakeholders en productteams, maar zet hij zijn expertise ook op andere vlakken in. “Ik geef bijvoorbeeld trainingen en ga met sales mee naar nieuwe klanten. Lekker afwisselend en zo doen we alles echt met elkaar.”

Geboren in de salarisadministratie

Het is geen wonder dat Patrick in dit vak terecht kwam. “Mijn vader was hoofd salarisadministratie bij een Utrechts ziekenhuis. Vroeger ging ik met hem mee om klusjes te doen. Ik had daar al mijn bijbaantjes”, vertelt hij. “Na mijn administratie-opleiding heb ik eerst 3 jaar bij een andere werkgever gewerkt als salarisadministrateur. In 2008 begon ik bij Visma YouServe, dat toen nog Randstad HR Solutions was. Een jaar later nam Visma Raet het over en in 2021 volgde de splitsing en ontstond YouServe.”

Volop doorgroeimogelijkheden

Wat hem al die jaren bij hetzelfde bedrijf heeft gehouden? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Patrick: “Je hebt hier meer dan genoeg doorgroeimogelijkheden. Ik begon als implementatieconsultant, waarbij ik nieuwe klanten en veranderingen in het systeem implementeerde. Daarna werd ik teammanager van dat team en vervolgens klom ik door naar product owner. Sinds vorig jaar ben ik productmanager, al neem ik nu tijdelijk weer een aantal product owner-taken op me. Ben je ergens goed in en zie je een kans? Dan kan je hier lekker doorgroeien. Dat houdt het leuk.”

Maar doorgroeien is zeker geen verplichting. “Wat ik heel fijn vind, is dat je hier helemaal jezelf kan zijn. Iedereen is gelijk en behandelt elkaar met respect. Dus als je liever langere tijd hetzelfde werk doet, zonder door te groeien naar een andere functie, dan is dat ook helemaal prima.”

Van teamleden tot stakeholders

Patricks functie als product owner is heel veelzijdig. “Samen met het team zorg ik dat klantwensen en alle nieuwe of aangepaste wetten en regels in onze HR- en salarissystemen verwerkt worden. We kiezen per kwartaal een aantal hoofdonderwerpen om op te pakken. Die delen we op in werkbare items voor onze sprints van 2 weken. Ik vertaal bijvoorbeeld wetteksten naar behapbare taken voor het team, zoals bij de aanpassing van de 30%-regeling. Redden we iets toch niet binnen de planning? Dan breng ik alle interne en externe stakeholders daarvan op de hoogte”, legt Patrick uit.

Hij is ongeveer de helft van de tijd bezig met stakeholders. “Ik haal op verschillende niveaus informatie bij ze op om achter de precieze functionaliteit van een aanpassing te komen. Die input breng ik over naar het team. Tijdens de uitvoering houd ik veel contact met stakeholders, onder andere om verwachtingen goed te managen. En nadat de werkzaamheden zijn afgerond, presenteer ik het eindresultaat. Heel mooi om dan alle positieve reacties te zien.”

Zelf oplossingen bouwen in projecten

Hoewel die taken al heel afwisselend zijn, doet Patrick nog veel meer. “Sinds de overgang naar Visma YouServe bouwen we al onze oplossingen zelf. Hiervan lopen allemaal leuke projecten waar ik regelmatig aan meewerk. Zo zijn we nu met een team bezig om een nieuw digitaal dossier te ontwikkelen waarin we alle salarisoutput delen, onder andere loonstroken. Iedereen is bij dit soort projecten van begin tot eind betrokken: zowel klanten als al onze interne afdelingen, van consultants tot de servicedesk”, zegt hij enthousiast.

“Iedereen deelt zijn of haar wensen en ideeën, zodat we tot de beste resultaten komen. Je besluit samen wat je wel of juist niet doet, waardoor iedereen erachter staat. Hierdoor zijn het draagvlak en de kwaliteit hoog. Het is ook fijn om andere perspectieven te horen. Daarnaast heb je bij zulke projecten veel vrijheid en word ik heel blij van de waardering van klanten na afloop. Het is superleuk om mee bezig te zijn, vooral omdat je het echt samen doet.”

Flexibiliteit en afwisseling

Waar hij ook veel plezier uithaalt, is anderen helpen. Patrick: “Samen met een collega geef ik NIRPA-trainingen aan onze salarisadministrateurs. Ik vind het mooi om ze op te leiden. Verder ga ik regelmatig met sales mee om mijn expertise over product development met potentiële klanten te delen. En een accountmanager neemt me mee naar huidige klanten die vragen hebben. Zo zoekt iedereen elkaar op.”

“Die flexibiliteit en afwisseling vind ik het allerleukst, omdat ik mijn ei op allerlei manieren kwijt kan in mijn vak”, vertelt hij. Patrick zou anderen dan ook zeker aanraden om bij YouServe te werken. “Ik zeg altijd: ik zit hier niet voor niets zo lang. Het is een hele prettige omgeving en daarmee een fijn bedrijf om voor te werken. Na al die jaren werk ik nog steeds elke dag met plezier!"Word jij Patricks nieuwe collega?

Openstaande vacatures