Overslaan naar contentDit zijn je doorgroeimogelijkheden als salarisadministrateur

Van junior tot senior en van HR-adviseur tot productconsultant: als salarisadministrateur heb je volop kansen om jezelf verder te ontwikkelen. Ben je benieuwd naar alle doorgroeimogelijkheden? Lees dan snel verder.

Verticaal en horizontaal doorgroeien

Je kunt op 2 manieren doorgroeien: verticaal en horizontaal. Verticaal betekent dat je functie dezelfde blijft, maar je je werk op een hoger niveau uitvoert en meer neventaken hebt. Horizontaal doorgroeien houdt in dat je een nieuwe functie krijgt, die wel nog steeds raakvlakken heeft met salarisadministratie. Hieronder zetten we eerst de verticale en daarna alle horizontale ontwikkelmogelijkheden voor payroll-specialisten op een rij.

Van junior naar medior en senior

Als je jezelf verticaal ontwikkelt als salarisadministrateur, ga je van junior naar medior en van medior naar senior. Wat je hiervoor precies moet kennen en kunnen, zie je in de tabel.

Horizontale ontwikkeling als payroll-specialist

Als salarisadministrateur weet je veel van software, IT-systemen en wet- en regelgeving. Ook heb je veel klantcontact. Dat vormt een perfecte basis voor allerlei andere mooie functies. Bij de ene ga je meer de technische kant op, terwijl je bij de andere een meer adviserende HR-rol krijgt. Hieronder vind je alle mogelijkheden.

Teammanager of leidinggevende

Omdat je precies weet hoe het in een klantteam gaat en welke uitdagingen collega’s en klanten tegenkomen, is de stap naar leidinggevende een logische. Je moet je dan wel goed ontwikkelen op het gebied van:

● People-skills

● Communicatie met klanten

● Tactisch en strategisch denken

Interim payroll-professional

Als interim payroll-professional werk je niet voor klanten, maar bij klanten op locatie. Omdat je specialist in salarisadministratie bent en veel kennis hebt van wet- en regelgeving, staan opdrachtgevers te springen om jouw expertise. Voor deze functie heb je meer dan 5 jaar payroll-ervaring en een Nirpa-certificering nodig. Houd hier verder rekening mee:

● Je moet flexibel schakelen tussen bedrijfsculturen, want elke paar maanden kom je bij een nieuwe opdrachtgever terecht

● Je werklocatie kan door het hele land zijn, dus je reistijd verschilt bij elke opdracht

● Naast salarisadministratie heb je HR-kennis nodig, omdat je werkt in een HR-omgeving en daarmee meer waarde biedt voor je klant

HR-adviseur

Je bent gewend om te denken vanuit de klantvraag, gebruikt moeiteloos software waar klanten mee werken en weet waar je moet zijn om je klant goed te helpen. Als je het daar bovenop ook nog eens leuk vindt om veel te schakelen tussen klanten en graag vraagstukken oplost, dan is de overstap naar HR-adviseur op jouw lijf geschreven. Dit is belangrijk om rekening mee te houden:

● Je wordt een generalist in plaats van een specialist. Met andere woorden: je leert allerlei nieuwe dingen, maar minder diepgaand dan in je rol als salarisadministrateur

● Je krijgt veel te maken met werkdruk, dus het is handig als je hier goed mee om kunt gaan

● Heldere communicatie is van groot belang voor het klantcontact, dus zorg dat je je communicatie-skills goed ontwikkelt

Functioneel applicatiebeheerder

Jouw ervaring met loonadministratie en IT-systemen is de perfecte basis om door te groeien naar functioneel applicatiebeheerder. Lijkt het je heerlijk om je te verdiepen in de techniek en inrichting van verschillende applicaties en koppelingen? Dan is deze functie iets voor jou. Dit doe en leer je als functioneel applicatiebeheerder:

● Je doet veel kennis op over de HR SelfService-applicatie en Portaal Beheer, inclusief alle autorisaties daarbinnen

● Je leert modules als verzuimmanager, personeelsdossier en Easycruit van binnen en buiten kennen

● Je bouwt kennis op over Bint-koppelingen en raakt bekend met hoe API-koppelingen werken

● Je blijft op de hoogte van alle actuele technische ontwikkelingen

Productconsultant

De rol van productconsultant gaat nog een stap verder dan functioneel applicatiebeheerder. Hierbij ben je namelijk niet alleen bezig met de techniek, maar ook met klanten adviseren en bij klanten langsgaan. Daarom is het handig als je het volgende kunt of ontwikkelt:

● Adviseren en helder communiceren

● De technische kant, zoals de configuratie en het beheer van de payroll- en loonjournaalpost en soms verbreed je je richting HR SelfService en HR Core

● Flexibel zijn, omdat je vaak bij klanten door het hele land op bezoek gaat

Service & delivery-manager

Als payroll-specialist ben je in gesprek met je klant, denk je vanuit dienstverlening en heb je veel kennis van salarisadministratie. Als je het klantdeel van je werk het leukst vindt, dan past de overstap naar service & delivery-manager goed bij jou. In die functie denk je vanuit het grote plaatje van de organisatie. Je kijkt bijvoorbeeld hoe je de processen en de mogelijkheden van het IT-landschap beter kunt aansluiten op de klantwensen. Houd hier rekening mee:

● Je wordt een generalist in plaats van een specialist. Met andere woorden: je leert allerlei nieuwe dingen, maar minder diepgaand dan in je rol als salarisadministrateur

● Je functie is heel tactisch: je spot optimalisatiekansen en kijkt hoe je de dienstverlening kunt uitbreiden. Om die ideeën uit te voeren, heb je een groot intern netwerk nodig

● Je hebt geweldige advies- en communicatieskills, bent zichtbaar in de organisatie en vormt een goed team met accountmanagers

Doorgroeien en ontwikkelen bij Visma YouServe

Heb je al eens gedacht aan een functie als salarisadministrateur bij Visma | YouServe? Het fijne is dat alle doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden uit dit artikel bij ons intern mogelijk zijn. Je kunt dus alle kanten op, van jezelf ontwikkelen naar senior tot doorgroeien naar HR-adviseur. Zelfs interimopdrachten kunnen gewoon vanuit ons, via onze afdeling YouFlex. Ideaal!

Wil je meer weten? Lees dan meer over de voordelen als payroll-specialist bij Visma YouServe of bekijk meteen alle vacatures.