Wat is een werkgeversverklaring?
Een werkgeversverklaring is een officieel document waarin de werkgever aan de werknemer de arbeidsrelatie bevestigt. Het laat zien dat de medewerker een stabiel en zeker inkomen heeft. Er staat namelijk informatie in over het dienstverband en het salaris. De werknemer heeft dit document bijvoorbeeld nodig voor een lening of huurwoning, of om een hypotheek aan te vragen voor een koophuis. Op basis hiervan besluit de verhuurder of geldverstrekker of diegene de maandelijkse lasten kan betalen. Daarom is het van groot belang dat je alles juist invult.
De onderdelen van een werkgeversverklaring
Er zijn verschillende modellen voor werkgeversverklaringen. Zo heeft de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) een eigen model en heeft elke bank een aparte structuur. Toch staan in iedere werkgeversverklaring dezelfde gegevens. Hieronder vind je een uitleg per onderdeel.
De gegevens van de werkgever
Vul op deze plek de naam, het volledige adres, het telefoonnummer en het KvK-nummer in. Het gaat hierbij om de naam van het bedrijf waar de medewerker in dienst is. Je mag dus geen handelsnaam invullen, of een holding als de werknemer werkt bij een onderliggende werkmaatschappij. Het adres moet hetzelfde zijn als het adres bij de Kamer van Koophandel. Zorg verder dat het telefoonnummer een vast nummer is.
De gegevens van de werknemer
Hier komen de volgende gegevens te staan:
Alles wat je hier invult, moet overeenkomen met wat er op de salarisstrook en in de arbeidsovereenkomst staat. Is dat niet het geval, dan wijst de verhuurder of geldverstrekker de werkgeversverklaring meteen af.
De aard van het dienstverband
Vul bij dit onderdeel in of de medewerker een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd of een flexibele arbeidsrelatie heeft. Dat laatste is het geval als diegene een oproep-, uitzend- of invalkracht is. Ook hier moeten de gegevens exact kloppen met wat er op de salarisstrook en in het arbeidscontract staat.
Vergeet niet om de optie ‘directeur / aandeelhouder’ in te vullen. Als hier sprake van is, moet je het percentage aandelen opgeven. Daarnaast is de kans groot dat je jaarcijfers van het bedrijf moet delen.
De intentieverklaring
Dit staat ook wel bekend als de verklaring voortzetting dienstverband. Deze rubriek vul je alleen in als de werknemer een contract voor bepaalde tijd heeft. Hiermee verklaart de werkgever dat de medewerker een contract voor onbepaalde tijd krijgt als diegene gelijk blijft functioneren en de bedrijfsomstandigheden niet veranderen. Dit onderdeel onderteken je apart met een handtekening en soms ook met een bedrijfsstempel. De handtekening moet van dezelfde persoon zijn die ook de werkgeversverklaring ondertekent.
Let op: de intentieverklaring is geen juridisch bindend document. Dat betekent dat de werknemer met de ondertekening ervan geen recht heeft op een vast contract. Het besluit over het toekomstige contract staat hier dus los van.
Het inkomen
Hier vul je de volgende bedragen in:
Dit moet gelijk zijn aan 12 keer het loon op de salarisstrook of 13 keer bij een 4-wekelijks inkomen. Let verder op dat je bij een parttime werknemer het parttime loon invult, dus niet het salaris op basis van fulltime. Heeft de medewerker ouderschapsverlof? Dan trek je dat van het salaris af, omdat het verlof zorgt voor een lager inkomen. Dit hoeft niet als het ouderschapsverlof nog maximaal 6 maanden duurt. Dan mag je met het gebruikelijke salaris rekenen.
Deze moet overeenkomen met wat er in de arbeidsovereenkomst staat, bijvoorbeeld 8%. Gaat het om vakantiebonnen? Vermeld dan de totale waarde van de bonnen over de afgelopen 12 maanden.
Vul deze alleen in als de werknemer structureel overwerk uitbetaald krijgt of onregelmatigheidstoeslag of provisie ontvangt. Structureel betekent dat dit standaard bij de functie hoort. Je vermeldt in dat geval het bedrag over de laatste 12 maanden.
Denk hierbij aan een 13e maand, eindejaarsuitkering en een vrij besteedbaar flexibel budget, zoals het persoonlijk keuzebudget (pkb) of individueel keuzebudget (ikb). Je mag deze bedragen alleen meenemen als ze onvoorwaardelijk zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Bij het flexibele budget vul je alleen het deel in dat sowieso als geld wordt uitgekeerd (dus waar geen andere besteding voor verplicht is, zoals een opleiding).
Leningen en loonbeslag
Hierbij gaat het om onderhandse leningen die de werkgever aan de medewerker heeft verstrekt. Als hier sprake van is, dan vermeld je het bedrag, de ingangsdatum en de looptijd. Daarnaast vul je in of de werkgever beslag heeft gelegd op het loon. Zo ja, dan geef je het maandelijkse bedrag van het beslag en de einddatum aan.
Houd je aan deze eisen
Voor een werkgeversverklaring gelden strenge eisen. Volg je deze niet op, dan wijst de geldverstrekker of verhuurder het document af. Dat levert onnodige vertraging op voor de werknemer. En het kost jou meer tijd, omdat je de verklaring opnieuw moet invullen. Houd daarom rekening met de volgende eisen:
Je zet altijd een datum op de werkgeversverklaring, anders geldt deze niet. Na de datum is het document 3 maanden geldig
Je moet alle vragen aankruisen of invullen: er mogen geen open velden zijn
Controleer bij digitaal invullen goed wat de eisen voor de elektronische handtekening zijn. Deze verschillen per aanbieder
1 persoon moet de volledige verklaring verzorgen. Meerdere handschriften zijn niet toegestaan. Als salarisadministrateur mag je dus niet alles invullen en de directeur vervolgens laten tekenen
Als je het op papier doet, vul je alles in met dezelfde pen met blauwe inkt
Je mag geen handmatige correcties doen, dus niet doorhalen en geen Tipp-ex gebruiken. Maak je een foutje? Print de verklaring dan opnieuw uit en vul alles nogmaals in