Overslaan naar content

Vervroegde IVA-uitkering: wat is het en wat betekent het financieel?



Na 2 jaar ziekte kan een arbeidsongeschikte werknemer een IVA-uitkering krijgen. In sommige gevallen kan het ook al eerder. Hoe zit dit precies en waar moet je als salarisadministrateur rekening mee houden? Dat leggen we uit in dit artikel.



IVA-uitkering na 2 jaar ziekte

Tijdens de eerste 2 jaar ziekte betaalt de werkgever het salaris door. Daarna vraagt de medewerker een WIA-uitkering aan (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Het UWV beslist vervolgens of hij of zij recht heeft op een WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)- of IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)-uitkering. Welke uitkering het wordt, hangt af van het arbeidsongeschiktheidspercentage. 

Is de werknemer voor meer dan 80% arbeidsongeschikt en is de kans op herstel erg klein? Dan krijgt hij of zij een IVA-uitkering. Bij een gelijke situatie heeft de medewerker hier recht op tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd. De hoogte van de IVA-uitkering is ongeveer 75% van het brutoloon in het laatste jaar voor de ziekmelding. Het nettobedrag is lager, omdat de werknemer geen recht meer heeft op de arbeidskorting. De kosten van de IVA-uitkering komen altijd voor rekening van het UWV, dus de werkgever betaalt hier niet aan mee.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over alle regelingen rondom arbeidsongeschiktheid.

Wanneer een vervroegde IVA-uitkering?

Soms is al binnen 2 jaar duidelijk dat een werknemer in de toekomst niet meer kan werken. Denk bijvoorbeeld aan iemand met een ernstige ziekte of iemand die een zwaar ongeval heeft gehad. Hij of zij kan dan een vervroegde IVA-uitkering aanvragen bij het UWV. Dat kan op z’n vroegst na 3 weken ziekte en op z’n laatst vóór 68 weken ziekte (dat is na ongeveer 1 jaar en 3 maanden). Een vervroegde aanvraag mag maar 1 keer. De bedrijfsarts of arbodienst moet dan verklaren:

  • Dat de persoon niet meer kan werken

  • Dat de persoon nooit meer beter wordt

In dat geval krijgt de medewerker een vervroegde IVA-uitkering. Deze gaat 10 weken na de aanvraag in, dus op z’n vroegst na de 13e ziekteweek en op z’n laatst na de 78e ziekteweek.

Alle gevolgen op een rij

Een vervroegde IVA-uitkering heeft niet alleen financiële, maar ook andere gevolgen voor de werkgever. Hieronder lichten we ze toe.

Loondoorbetaling

De plicht om het loon door te betalen loopt gewoon door en blijft 104 weken. Maar de werkgever mag het bedrag van de uitkering hiervan aftrekken. De IVA-uitkering is ongeveer 75% van het laatstverdiende loon. Wat de werkgever zelf nog betaalt, hangt onder andere af van afspraken over arbeidsongeschiktheid in de cao of arbeidsovereenkomst. Een vervroegde IVA-uitkering levert sowieso lagere lasten op voor de werkgever.

Vakantiegeld

Daarnaast heeft de medewerker nog steeds recht op vakantiegeld. Over de bruto IVA-uitkering betaalt het UWV 8% vakantiegeld. Over het resterende salaris betaalt de werkgever vakantiegeld, volgens de afspraken uit de cao of arbeidsovereenkomst. Deze plicht loopt tijdens de eerste 104 ziekteweken, net als de loondoorbetaling.

Opbouw van vakantie-uren

De werknemer bouwt tijdens de eerste 2 ziektejaren nog steeds vakantiedagen op bij de werkgever, ook als hij of zij een vervroegde IVA-uitkering krijgt. Het gaat dan sowieso om de wettelijke vakantiedagen. Hoe het zit met de bovenwettelijke vakantie-uren, hangt af van de afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst. De medewerker mag de opgebouwde vakantiedagen ook opnemen, zolang hij of zij de vakantie bij de werkgever meldt.

Re-integratie

Krijgt de medewerker de vervroegde IVA-uitkering toegewezen? Dan hebben hij of zij en de werkgever geen re-integratieverplichtingen meer. Dat betekent geen begeleiding meer van de bedrijfsarts of arbodienst en geen interventies meer. Dat zorgt voor rust bij de werknemer en het scheelt moeite en kosten voor de werkgever.

Opzegverbod en transitievergoeding

Tijdens de eerste 2 jaar ziekte mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet beëindigen. Dit heet ook wel het opzegverbod. Het opzegverbod blijft gelden bij een vervroegde IVA-uitkering. Ontslaat de werkgever de medewerker toch, bijvoorbeeld via een vaststellingsovereenkomst? Dan moet de werkgever de transitievergoeding volledig zelf betalen. De regeling ter compensatie van de transitievergoeding van het UWV is in dat geval namelijk niet van toepassing. De hoogte van de transitievergoeding hangt af van het brutoloon van de werknemer voordat hij of zij ziek werd.

Spreekt dit onderwerp jou aan?

Als salarisadministrateur bij Visma YouServe ben je dagelijks bezig met regelingen rondom arbeidsongeschiktheid, waaronder de IVA-uitkering. Je kijkt per klant op welke manier de regels van toepassing zijn en voert dit door in je berekeningen en loonstroken. Omdat de situatie bij elke klant anders is, is je werk lekker afwisselend. Heb je zin in verdieping en volop doorgroeimogelijkheden? Bekijk onze vacatures hieronder en solliciteer meteen!

Openstaande vacatures

Medewerker HR-servicedesk | Amsterdam
Hybride
  • Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
  • Sassenheim, Zuid-Holland, Nederland
+1 meer
Salarisadministrateur | Amsterdam
Hybride
  • Amsterdam, Noord-Holland, Nederland