Veel salarisadministrateurs schrijven zich in bij het NIRPA. Maar wat betekent dit eigenlijk? Ontdek in dit artikel wat een NIRPA-registratie inhoudt, wat de voorwaarden zijn en wat het je oplevert.
Veel salarisadministrateurs schrijven zich in bij het NIRPA. Maar wat betekent dit eigenlijk? Ontdek in dit artikel wat een NIRPA-registratie inhoudt, wat de voorwaarden zijn en wat het je oplevert.
NIRPA staat voor Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting. Deze onafhankelijke stichting bestaat sinds 2004 en houdt zich bezig met salarisprofessionals en organisaties die zich richten op salarisadministratie en salarisadvies. Hun doel is om de kwaliteit van salarisadministrateurs en -organisaties te garanderen. Daarnaast zetten ze zich in voor erkenning van payroll-werkzaamheden en het payroll-vakgebied. Op die manier vertegenwoordigen ze de beroepsgroep.
Zowel salarisprofessionals als -organisaties kunnen zich inschrijven in het NIRPA-register. Als salarisadministrateur laat je hiermee zien dat je vakkennis op orde is en dat je op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen. Een NIRPA-registratie heeft allerlei voordelen:
● Je hebt een erkend bewijs dat je up-to-date bent en blijft in je vakgebied
● Je onderscheidt jezelf bij werkgevers en opdrachtgevers
● Je blijft jezelf doorontwikkelen als salarisprofessional
● Je mag de erkende titel RSa of RPP voeren (hieronder vind je meer uitleg over deze titels)
Daarnaast krijg je toegang tot een exclusieve LinkedIn-groep, ontvang je een uitnodiging voor netwerkbijeenkomsten en krijg je korting op de entree van het jaarlijkse NIRPA-congres.
Omdat een NIRPA-certificering een erkende kwaliteitsgarantie is, kan niet iedereen zich zomaar inschrijven. Om je te registreren, heb je een PDL- of VPS-diploma nodig en moet je op dit moment werken als payroll-professional. Het maakt niet uit wanneer je je diploma hebt behaald. Na je inschrijving ontvang je een digitaal certificaat dat geldig is voor het lopende kalenderjaar.
Heb je geen van beide diploma’s? Dan heb je alsnog een mogelijkheid om je in te schrijven via de toetredingsprocedure. Tijdens die procedure beoordeelt een extern bureau of je voldoet aan het beroepscompetentieprofiel van salarisprofessionals. Zij kijken of je op PDL-of VPS-niveau werkt en of je in aanmerking komt voor een NIRPA-registratie. Om de toetredingsprocedure te doorlopen, moet je minimaal 3 jaar ervaring hebben als salarisadministrateur.
Na je inschrijving sta je in het RSa of RPP. De afkorting RSa staat voor Register Salarisadministrateur. Je komt in dit register als je een PDL-diploma hebt of als via de toetredingsprocedure is vastgesteld dat je functioneert op PDL-niveau. De RSa-titel staat op je NIRPA-certificaat en je mag deze achter je naam zetten, bijvoorbeeld in je e-mailhandtekening.
Je kan ook in het RPP komen. De afkorting RPP betekent Register Payroll Professional. Je staat in dit register als je een VPS-diploma hebt of als bij de toetredingsprocedure is gebleken dat je op VPS-niveau functioneert. Je vindt je RPP-titel terug op je certificaat. Net als bij RSa mag je deze titel achter je naam zetten, bijvoorbeeld in je e-mailhandtekening.
Belangrijk hierbij is dat je de RSa- of RPP-titel niet automatisch mag gebruiken als je een PDL- of VPS-diploma hebt. Je moet hiervoor geregistreerd zijn bij het NIRPA. Die inschrijving betekent namelijk niet alleen dat je een van die diploma’s hebt, maar ook dat je je payroll-kennis elk jaar up-to-date houdt. Om je RSa- of RPP-titel te behouden, moet je jaarlijks workshops, trainingen of andere educatie volgen. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt.
Je blijft alleen ingeschreven bij het NIRPA als je elk jaar aan de Permanente Educatie-eis voldoet. Die krijg je door PE-punten te behalen via onder andere trainingen, webinars, e-learnings, cursussen of workshops die het NIRPA heeft goedgekeurd. Hierbij is er een onderscheid in kennis en vaardigheden. Zo zit het met de NIRPA-punten per titel:
● Met een RSa-titel moet je 180 PE-punten per jaar halen, wat neerkomt op 18 studie-uren:
○ Minimaal 100 punten behaal je met kennistrainingen
○ Maximaal 80 punten behaal je met cursussen gericht op je vaardigheden
● Met een RPP-titel moet je 220 PE-punten per jaar halen, wat neerkomt op 22 studie-uren:
○ Minimaal 140 punten behaal je met kennistrainingen
○ Maximaal 80 punten behaal je met cursussen gericht op je vaardigheden
Bij kennistrainingen gaat het er vooral om dat je op de hoogte blijft van de veranderingen en vernieuwingen in wet- en regelgeving rondom salarisadministratie. Je leest hierbij ook vakliteratuur. Bij vaardighedencursussen kies je zelf in welke soft skills je je verder wilt ontwikkelen, bijvoorbeeld helder communiceren of jezelf presenteren. Dat is niet verplicht: je mag ook al je punten met kennistrainingen binnenhalen. Je stelt dus zelf je PE-programma samen.
Als je alle NIRPA-punten voor jouw titel hebt behaald, dan krijg je een nieuw certificaat dat het hele volgende kalenderjaar geldig is. Maar wat als je om wat voor reden dan ook je PE-punten niet haalt? In het eerste jaar is er nog niets aan de hand. Dan behoud je je NIRPA-registratie en titel. Maar in het jaar daarna moet je wel alle punten halen. Als dit je 2 jaar achter elkaar niet lukt, schrijft het NIRPA je automatisch uit. In dat geval mag je de RSa- of RPP-titel niet meer gebruiken.
Je hebt een enorme keuze uit trainingen, workshops, e-learnings en andere educatie om je PE-punten te behalen. In totaal heeft het NIRPA er honderden goedgekeurd, die je terugvindt op hun site. Ook bij YouServe bieden we ongeveer 6 keer per jaar NIRPA-trainingen aan. Daar spijker je je kennis bij over nieuwe en aangepaste wet- en regelgeving en leer je direct hoe je die toepast in onze systemen. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je haalt kennispunten voor je NIRPA-registratie en je weet meteen hoe je die kennis gebruikt in je dagelijkse werk.
Als je bij YouServe werkt, houd je dus bijna vanzelf je kennispunten bij dankzij onze NIRPA-trainingen onder werktijd. En dat is niet het enige voordeel. Je krijgt de kosten voor je jaarlijkse inschrijving in het NIRPA-register van ons vergoed. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en dat je een erkende salarisadministrateur bent. Zin om bij ons aan de slag te gaan? Bekijk hieronder onze vacatures en solliciteer meteen!