Overslaan naar content

Dit moet je weten over de VPS-opleiding

Als salarisadministrateur kan je de VPS-opleiding volgen. Wat houdt deze studie in, wat kan je met een VPS-diploma en hoe helpt het je in je dagelijkse werk? Nina van der Broek, medior salarisadministrateur bij YouServe, vertelt je er alles over.



Wat betekent VPS?

De afkorting VPS staat voor Vakopleiding Payroll Services. “Je kan het zien als een verdieping op PDL, het Praktijkdiploma Loonadministratie”, vertelt Nina. “Je leert sociale en belastingwetgeving interpreteren en toepassen in een organisatie. Ook spijker je je kennis bij over HR-beleid, salaris- en financiële administratie, accounting en budgettering. Daarnaast zit er een onderdeel in over communicatie. Met een VPS-diploma op zak ben je een gevorderde salarisadministrateur.” De opleiding is op het niveau van een hbo associate degree (hbo-ad), ook wel bekend als niveau 5.

De 4 onderdelen van het VPS-diploma

Om het VPS-diploma te behalen, doe je 4 examens. Nina: “Die leg je af bij de Associatie Voor Examinering. Dat kan thuis via proctoring of via Lamark op locaties in heel Nederland, waar je het hele jaar door de toetsen kunt maken. Voor elk behaald examen krijg je een certificaat. Heb je alle onderdelen binnen, dan ontvang je het VPS-diploma.” Hieronder vind je een uitleg van de 4 onderdelen.

Loonheffingen

Deze module richt zich op alles wat te maken heeft met de loonadministratie:

  • Loonaangifte

  • Regelgeving van de dienstbetrekking en de loonheffingen die daarbij horen

  • Werkkostenregeling

  • Loonheffing

  • Premies

  • Inkomstenbelasting

“Het gaat er niet alleen om dat je de theorie hiervan kent, maar vooral dat je die kunt toepassen in de praktijk”, legt Nina uit. “Daarom mag je tijdens het examen Loonheffingen allerlei hulpmiddelen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Loon Almanak, Sociale Verzekeringen Almanak en wettenpockets zonder aantekeningen. Het examen bestaat uit 25 open en gesloten vragen en duurt 2,5 uur.”

Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid

Bij dit onderdeel draait het om de volgende onderwerpen:

  • Arbeidsrecht

  • Arbeidsovereenkomst

  • Cao’s

  • Sociale zekerheid

  • Arbeidsongeschiktheid

  • Werkloosheid

“Ook tijdens dit examen mag je de Loon Almanak, Sociale Verzekeringen Almanak en wettenpockets zonder aantekeningen erbij houden. Want het is belangrijker dat je alle wetten en regels kunt toepassen in praktische situaties dan dat je de theorie tot op de letter uit je hoofd kent. Het examen bestaat uit 26 open en gesloten vragen en duurt 2,5 uur”, vertelt Nina.

Personeel & Organisatie

Hierbij houd je je bezig met organisatiekennis. Want om een goede salarisadministrateur te zijn, moet je ook weten hoe organisaties in elkaar zitten. Nina: “Je analyseert bijvoorbeeld de missie, visie en doelstellingen. Daarnaast pas je budgetteringsmethodes toe en leer je hoe je medewerkers aanstuurt en motiveert. Verder komt aan bod hoe je verbetervoorstellen beoordeelt voor de afdeling salarisadministratie. Deze kennis zet je niet dagelijks in als salarisadministrateur, maar het is wel handig om te weten voor de context.” Het examen Personeel & Organisatie duurt 2 uur, waarin je 21 open en gesloten vragen beantwoordt.

Beroepscommunicatie

Helder communiceren wordt steeds belangrijker voor salarisprofessionals. Daarom leer je bij deze module goed omgaan met dagelijkse situaties. Denk aan medewerkers uitleg geven, het management adviseren en de directie overtuigen. “Hoewel duidelijke communicatie onmisbaar is in ons werk, vond ik dit zelf het minst geslaagde onderdeel van de VPS-opleiding”, geeft Nina aan. 

“Dat komt vooral door de manier van examen doen. Je krijgt een filmpje te zien van bijvoorbeeld een boze klant of ontevreden medewerker. Vervolgens heb je 1 minuut om daarop te reageren. De opname daarvan wordt beoordeeld. Maar in een echte situatie werkt het natuurlijk niet zo: dan heb je een gesprek met elkaar. Ik zou dus liever zien dat je examen doet met een acteur en samen een situatie naspeelt.”

Hoeveel tijd kost de VPS-opleiding?

De duur van deze payroll-opleiding is ongeveer 1 jaar. Hoe lang je er uiteindelijk over doet, hangt af van hoeveel tijd per week je ermee bezig bent en van je voortgang. Nina: “Ik mocht de VPS-opleiding bij uitzondering klassikaal volgen. De wekelijkse bijeenkomsten gaven mij de stok achter de deur om er elke week 10 tot 12 uur aan te besteden, bovenop de bijeenkomst van 2,5 uur. Ik leerde vooral ‘s avonds en tijdens de slaapjes van mijn dochter.” 

“Normaal doe je de opleiding bij YouServe via een e-learning, dus online. Daarmee kan je je eigen tijd indelen en ben je vrij om er minder uur per week aan te besteden. Maar dan doe je er uiteindelijk wel langer over.” Wat verder meespeelt, is hoe je de examens maakt. “Vooral Loonheffingen en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid zijn pittig. Rond de helft van de studenten slaagt bij de eerste keer. Er is dus best een kans dat je een herexamen moet doen en opnieuw moet leren.”

Lastige leerstof

De Vakopleiding Payroll Services is zeker niet eenvoudig. “De lesstof is geen zoetsappig romannetje”, lacht Nina. “Het is echt stugge, taaie stof. En net als je denkt te weten hoe een onderwerp in elkaar steekt, krijg je een examenvraag over een uitzondering die weer net anders werkt. Dat is echt pittig. Denk dus goed na voordat je aan de VPS-opleiding begint, want het kost je veel tijd en energie. Mijn advies is om sowieso eerst je PDL-diploma te halen. Dan heb je een goede basis en ben je al gewend aan de manier van examen doen. Die is bij PDL en VPS namelijk hetzelfde.”

De voordelen van een VPS-diploma

Toch was het alle tijd en moeite helemaal waard voor Nina. “Een VPS-diploma heeft veel voordelen. Het is de hoogste opleiding binnen het vakgebied van de salarisadministratie. Hiermee laat je zien dat je een hoog niveau hebt en kunt doorgroeien naar senior salarisadministrateur. Bovendien verloopt het niet: je houdt het diploma de rest van je leven”, legt ze uit.

Daarnaast kan je je inschrijven in het RPP, oftewel Register Payroll Professional. “Dit kan bij NIRPA, het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting. Zo’n inschrijving geeft aan dat je vakkennis op orde is, dat je voldoet aan de beroepseisen en dat je een erkend salarisadministrateur bent. Een mooi bewijs van je professionaliteit”, vertelt Nina. Maar deze inschrijving behoud je niet zomaar. “Je moet elk jaar kennis- en ervaringspunten halen, bijvoorbeeld door workshops en kennissessies te volgen. Alleen dan blijf je ingeschreven in het RPP.”

Wil je meer weten over RPP-inschrijvingen? Lees ons artikel over NIRPA.

Makkelijker lastige vragen beantwoorden

Ook in haar dagelijkse werk merkt Nina een verschil. “Het fijne is dat ik de regels nu goed ken. Bij een lastige vraag van een klant of collega weet ik hoe de vork in de steel zit. Neem bijvoorbeeld het loonkostenvoordeel of de pensioenaangifte. Ik weet precies wat deze onderwerpen inhouden en wat de uitzonderingen zijn. Daardoor kan ik snel helpen bij een vraag of foutmelding. Dat bespaart tijd, omdat ik het niet hoef op te zoeken. En als dat laatste wel nodig is, dan weet ik exact waar de informatie staat en heb ik het sneller gevonden”, vertelt ze enthousiast.

Op kosten van YouServe

Nina volgde de VPS-opleiding volledig op kosten van YouServe. “Dat was heel fijn. Het stimuleert om jezelf verder te ontwikkelen. Wat ik ook waardeerde, is dat ik bepaalde onderdelen van de opleiding mocht compenseren met werktijd of onder werktijd mocht doen. Bijvoorbeeld de examens, de wekelijkse bijeenkomsten en soms leren. Maar het grootste deel van het huiswerk valt onder je eigen tijd”, legt ze uit. “Mijn team was gelukkig erg flexibel. Dat hielp mij om alles eruit te halen. Ik ben heel blij dat ik de VPS-opleiding heb gedaan en daarbij steun van YouServe kreeg. Het zorgt echt voor een verdieping in wet- en regelgeving.”

Zelf ook een VPS-opleiding volgen?

Heb je de ambitie om senior salarisadministrateur te worden en wil je de VPS-opleiding doen? Kom werken bij YouServe. Bij ons volg je deze studie op onze kosten en gedeeltelijk onder werktijd, zodat je groeit in je vak. Daar profiteer niet alleen jij, maar ook onze klanten van. Daarom zien we graag dat je jezelf ontwikkelt. Bekijk hieronder onze vacatures en solliciteer meteen!