Overslaan naar content

Zo zit het met de RVU en dit gaat er veranderen

De RVU is voor werknemers die eerder met pensioen willen, bijvoorbeeld omdat ze zwaar werk doen. Deze regeling is tot eind 2025 versoepeld en verandert per 2026. Hoe ziet de RVU er nu uit en welke aanpassingen komen eraan? Je leest het in dit artikel.

Wat is de RVU?

De RVU staat voor Regeling Vervroegde Uittreding. Dat is een regeling voor werknemers die eerder dan hun pensioengerechtigde leeftijd met pensioen willen. Samen met hun werkgever spreken ze een uitkering af die ze tot aan de AOW-leeftijd ontvangen. Dat is een maandelijkse uitkering of een bedrag in 1 keer, net wat de werknemer liever heeft. De kosten hiervan zijn voor rekening van de werkgever.

Zo ziet de versoepelde RVU-regeling eruit

In 2019 kwam het pensioenakkoord. Ondanks maatregelen om werknemers gezond hun pensioen te laten halen, gaf de minister daarin aan dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Daarom zijn er afspraken gemaakt voor deze groep. Een daarvan is de RVU-drempelvrijstelling. Normaal moeten werkgevers 52% belasting betalen over de uitkeringen, ook wel bekend als de RVU-heffing. In het pensioenakkoord is afgesproken dat die RVU-heffing tijdelijk vervalt.

Alle voorwaarden op een rij

De RVU-drempelvrijstelling geldt als de werkgever en werknemer aan deze voorwaarden voldoen:

  • De RVU is afgesproken tussen 1 januari 2021 en 31 december 2025.

  • De werknemer stopt maximaal 3 jaar (36 maanden) voor zijn of haar pensioenleeftijd, oftewel wettelijke AOW-leeftijd.

  • De RVU-uitkering is gelijk aan of lager dan 2.273 euro bruto per maand. Dat is ongeveer hetzelfde als een netto AOW-uitkering voor een alleenstaande.

De werkgever legt dus uiterlijk op 31 december 2025 een RVU-regeling vast met een werknemer, die vervolgens kan doorlopen tot uiterlijk 31 december 2028. Als diegene eerder dan 3 jaar voor de pensioenleeftijd stopt, dan moet de werkgever over die periode 52% belasting betalen over de volledige RVU-uitkering. Is de uitkering hoger dan het wettelijke bedrag? Dan betaalt de werkgever over het bedrag daarboven de RVU-heffing.

Via een cao, collectieve afspraak of individueel

Werknemers kunnen op 3 manieren gebruikmaken van de versoepelde RVU-regeling:

  1. Via een cao. In een aantal cao’s staan afspraken over de Regeling Vervroegde Uittreding. Bijvoorbeeld dat mensen met bepaalde functies of op een bepaalde leeftijd eerder mogen stoppen met werken.

  1. Via een collectieve afspraak. In sommige gevallen maken sociale partners buiten een cao om een collectieve afspraak. Hierbij krijgen bepaalde groepen werknemers de mogelijkheid om de RVU te gebruiken. Het gaat dan om mensen die zwaar werk doen, waardoor het voor hen moeilijk is om door te werken tot het pensioen.

  1. Individueel. Een werknemer mag ook zelf met zijn of haar werkgever afspraken maken over de RVU. Dit kan alleen als beide partijen ermee instemmen: de een kan de ander dus niet dwingen. Alle werknemers hebben het recht om hierover in gesprek te gaan, wat hun functie ook is.

Houd hier rekening mee als salarisadministrateur

De Regeling Vervroegde Uittreding heeft ook invloed op je salarisadministratie. Dit is het belangrijkste wat je moet weten:

  • Werknemer uit dienst. Op het moment dat de RVU-regeling ingaat, eindigt de arbeidsovereenkomst van de werknemer. De afspraken over de RVU-uitkering staan in een vaststellingsovereenkomst.

  • Geen WW-uitkering. Door deze constructie neemt de werknemer zelf ontslag en heeft hij of zij geen recht op een WW-uitkering.

  • Effect op pensioen. Wat de gevolgen voor het inkomen en pensioen zijn, verschilt per werknemer. Vaak zijn er mogelijkheden om naast de RVU-uitkering alvast een deel van het opgebouwde pensioen op te nemen.

  • Loonbelasting. De Belastingdienst ziet een RVU-uitkering als inkomen waarover een werknemer loonbelasting moet betalen. Om die reden is het voor de werknemer qua belasting het voordeligst om voor een maandelijkse RVU-uitkering te kiezen. Bij een bedrag in 1 keer betaalt hij of zij vaak meer belasting.

  • Andere constructies. Een andere optie is bijvoorbeeld een non-activiteitregeling, waarbij de ‘witte tabel’ geldt. Dan bouwt de werknemer tijdens de RVU-uitkering geen pensioen meer op. De non-activiteitregeling duurt maximaal 2 jaar. Bereken vooraf welke constructie het voordeligst is voor zowel werknemer als werkgever.

  • Code voor loonaangifte. Je past de RVU en de RVU-vrijstelling toe in de loonaangifte. De inkomenscode hiervoor is 53. Alle regels vind je in het Handboek Loonheffingen.

Wat verandert er aan de RVU vanaf 2026?

Eind 2024 waren er meerdere stakingen, omdat werknemers en vakbonden eisten dat de RVU-drempelvrijstelling ook na 2025 zou blijven. Het kabinet, de vakbonden en werkgevers gingen daarom met elkaar in gesprek. Ze zijn het met elkaar eens geworden over een structurele vroegpensioenregeling die vanaf 2026 ingaat. Hieronder vind je de 5 grootste wijzigingen in de RVU-regeling.

1. Alleen voor zwaar werk

Alleen werknemers die dat echt nodig hebben, mogen straks nog gebruikmaken van de Regeling Vervroegde Uittreding. Het gaat hierbij om mensen die zwaar werk doen. Er zijn 3 vormen van zwaar werk:

  • Fysiek zwaar werk. Denk bijvoorbeeld aan sjouwen, tillen of vaak dezelfde bewegingen maken. Beroepen die hiermee te maken hebben, zijn onder andere bouwvakkers en havenarbeiders.

  • Mentaal zwaar werk. Hier vallen verbaal geweld en emotioneel zware taken onder, zoals politieagenten en conducteurs die regelmatig agressie tegenkomen en ambulanceverpleegkundigen die de gevolgen van verkeersongelukken zien.

  • Nachtdiensten en onregelmatige werktijden. Dit is zwaar werk vanwege het effect op het bioritme, waardoor werknemers slechter slapen. Ook is bewezen dat mensen hierdoor korter leven. Enkele voorbeelden zijn zorgberoepen en fabriekswerk.

2. Alleen via de cao

Daarnaast kunnen werknemers geen individuele RVU-afspraken meer maken met hun werkgever. Per 2026 gaat dit alleen nog via de cao. Dat betekent dat cao-partijen met elkaar bepalen wie recht heeft op de RVU. Zij stellen een onderbouwde definitie op, waarin ze uitleggen om welke zware functies en werkzaamheden het gaat. Vervolgens beoordeelt een derde partij namens het ministerie of de definitie aan de vereisten voldoet. Na goedkeuring komt in de cao te staan wie wanneer in aanmerking komt voor de RVU.

3. Maximaal 3.600 euro per jaar extra

In de huidige RVU is de maximale vrijstelling ongeveer hetzelfde als een netto AOW-uitkering van een alleenstaande. Voor sommige mensen is dat niet genoeg, bijvoorbeeld omdat ze een laag inkomen of een laag aanvullend pensioen hebben. Om te voorkomen dat deze werknemers in de knel komen door de RVU, mogen werkgevers in dit soort gevallen maximaal 3.600 euro bruto per jaar extra uitkeren, zonder hier de RVU-heffing van 52% over te betalen.

4. Geen einddatum, inkomensgrens en maximum deelnemersaantal

De nieuwe RVU is structureel, dus er is geen einddatum. Wel monitoren en evalueren de betrokken partijen elk jaar de regeling, om in de gaten te houden of deze nog voldoet. Daarnaast komt er geen inkomensgrens om eraan deel te nemen. Maar cao-partijen mogen wel met elkaar besluiten om een inkomensgrens in te stellen. Ook is afgesproken om geen maximaal aantal deelnemers in te voeren. Zodra er meer dan 15.000 deelnemers per jaar zijn, gaan het kabinet en de sociale partners wel met elkaar in gesprek.

5. Focus op duurzame inzetbaarheid

Er komt extra aandacht voor duurzame inzetbaarheid, zodat werknemers gezond hun pensioenleeftijd halen. Uiterlijk in mei 2025 presenteert het kabinet hier een plan voor. Deze maatregelen liggen onder andere op tafel:

  • Werk afbouwen met bijvoorbeeld een deeltijdpensioen

  • Eerder stoppen met werken met opgespaard verlof of de RVU

  • Doorwerken na de AOW-leeftijd makkelijker maken

Het kabinet gaat de nieuwe maatregelen bekostigen met het geld dat overblijft van de MDIEU-subsidie. Deze regeling loopt namelijk eind 2025 af.

Klaar om hiermee aan de slag te gaan?

Als salarisadministrateur bij YouServe ben je regelmatig bezig met de RVU. Je kijkt per klant op welke manier de RVU-regels van toepassing zijn en voert dit door in je berekeningen en de loonaangifte. Omdat de situatie bij elke klant anders is, is je werk lekker afwisselend. Ben je klaar voor verdieping en volop doorgroeimogelijkheden? Bekijk onze vacatures hieronder en solliciteer meteen!

Openstaande vacatures